Ρωμαίος & Ιουλιέτα στο Αιγάλεω

Performance

Talks

Exhibitions

Talks

Contributors

ΝΕΟΝ (young) Aigaleo City Community program

Στο πλαίσιο του μεγάλου Community Project Αιγάλεω Σίτι (για νέους) της locus athens, το οποίο υποστηρίζεται από τον οργανισμό ΝΕΟΝ, τρέχει αυτές τις ημέρες μια μεγάλη ενότητα με τίτλο Ρωμαίος και Ιουλιέτα στο Αιγάλεω. Η ενότητα αυτή απευθύνεται σε μαθητές του Αιγάλεω και έχει στόχο να τους εξοικειώσει με το Σαίξπηρ και τις δημιουργικές προεκτάσεις που μπορεί να πάρει το έργο του μέσα από την τέχνη – την κίνηση , τον ήχο, τη λογοτεχνία, την τεχνολογία.

Η ενότητα Ρωμαίος και Ιουλιέτα στο Αιγάλεω, εντάσσεται στο ευρύτερο πρόγραμμα Shakespeare Lives, αφορά την τοπική κοινωνία του Αιγάλεω και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο, τη Βρετανική Πρεσβεία, το Δήμο Αιγάλεω και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας.

ΘΕΑΤΡΟ
Ο Δημήτρης Ξανθόπουλος έχει επί έξι μήνες πραγματοποιήσει ένα εργαστήρι θεάτρου με βάση το κείμενο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα». Στο εργαστήρι αυτό τα παιδιά εξοικειώθηκαν με διαφορετικές θεατρικές τεχνικές και μεθόδους και πειραματίστηκαν με το κλασικό κείμενο προσαρμόζωντάς το στη δική τους σύγχρονη γλώσσα και πραγματικότητα. Το αποτέλεσμα είναι μια διαφορετική παράσταση, η οποία ενσωματώνει εν μέρη κειμενικά στοιχεία και εν μέρει πτυχές της διαδικασίας.

ΜΟΥΣΙΚΗ
H oμάδα Gnous θα ζητήσει από τα παιδιά να δημιουργήσουν μια δική τους σύνθεση με μουσικά όργανα αλλά και καθημερινά αντικείμενα. Η σύνθεση των παιδιών θα αναπαραστήσει ένα απόσπασμά από τη βωβή ταινία The Tempest (Η Τρικυμία) του Percy Stow του 1908.

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
Ο Νίκος Βογιατζής θα δώσει στα παιδιά ψηφιακά εργαλεία, θα τους εξηγήσει τεχνικές ρεμιξ ώστε αυτά να δημιουργήσουν ψηφιακά κολλάζ από αποσπάσματα κειμένων του Σαίξπηρ με ανοιχτές εφαρμογές που τα παιδιά θα έχουν στι διάθεσή τους και μετά το τέλος των εργαστηρίων.

ΚΙΝΗΣΗ
Οι ηθοποιοί Ίρις Νικολάου & Ρεβέκκα Τσιλιγαρίδου με όχημα τους το «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» θα βοηθήσουν τα παιδιά να εξερευνήσουν με τη μουσική, το χορό και το θέατρο τις δυνατότητες αυτοσχεδιασμού και των ρόλων.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Η καλλιτέχνης Αναστασία Δούκα χρησιμοποιήσει ως βάση του εργαστηρίου της την ταινία του Peter Greenaway “Prospero’s books” που είναι η κινηματογραφική διασκευή της σαιξπηρικής «Τρικυμίας». Αφού τα παιδιά εξοικειωθούν με το έργο θα δημιουργήσουν μια σειρά βιβλίων που αφηγούνται το μύθο κάθε ήρωα, με στόχο τη φανταστική ανακατασκευή της βιβλιοθήκης του Πρόσπερο.

ΣΙΝΕΜΑ
Η ταινία Richard III (1995) του Σαίξπηρ, σκηνοθετημένη από τον Richard Loncraine και με πρωταγωνιστή τον Ian McKellen, θα προβληθεί σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβαλ Κινηματογράφου της Αθήνας.

Το «Αιγάλεω Σίτι (για νέους)» είναι ένα από τα δύο Community Project του Οργανισμού ΝΕΟΝ για το 2016, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της υλοποίησης προγραμμάτων τέχνης σε γειτονιές της Αθήνας. Τα Community Projects είναι ένας θεσμός που ξεκίνησε ο ΝΕΟΝ το 2013 και βασίζονται στη συμμετοχή των κατοίκων, τοπικών κοινωνικών ομάδων και καλλιτεχνών από διαφορετικές περιοχές της πόλης. Αποτελούν ένα ζωντανό πεδίο καλλιτεχνικής δράσης, στο οποίο καλλιτέχνες, σε συνεργασία με πολίτες και ομάδες αναδεικνύουν τα θέματα που απασχολούν τις συγκεκριμένες τοπικές κοινωνίες.